10 sfaturi pentru șoferi

1. Mentineti-va vehiculul în stare buna de functionare si verificati periodic nivelul de ulei. Masinile bine întretinute functioneaza mai eficient si ajuta la reducerea emisiilor de CO2.
2. Verificati lunar presiunea anvelopelor. Anvelopele insuficient umflate pot creste consumul cu pâna la 4%*.
3. Îndepartati greutatile inutile din portbagaj sau de pe locurile din spate. Cu cât masina este mai grea, cu atât mai mult trebuie sa tureze motorul, consumând mai mult carburant.
4. Închideti geamurile, în special la viteza mare si demontati portbagajele exterioare goale. Acest lucru reduce rezistenta la vânt si poate micsora consumul de carburant si emisiile de CO2 cu pâna la 10%**.
5. Folositi aerul conditionat numai daca este necesar. Utilizarea inutila sporeste consumul de carburant si emisiile de CO2 cu pâna la 5%**.
6. Începeti sa conduceti imediat dupa ce porniti motorul, si opriti-l când stationati mai mult de un minut. Motoarele moderne sunt concepute pentru a porni imediat, reducând astfel consumul de carburant.
7. Conduceti cu viteza rezonabila si mai presus de orice, conduceti usor. De fi ecare data când accelerati sau frânati brusc, motorul folosește mai mult carburant si produce mai mult CO2.
8. Când accelerati, schimbati treptele de viteza cât de repede posibil. Treptele mai mari de viteza sunt mai economice în ceea ce priveste consumul de carburant**.
9. Încercati sa anticipati fluxul de trafic. Fiti atenti la circulatie de la o distanta cât mai mare, pentru a evita frânarea inutila si pentru a porni în functie de fl uxul trafi cului.
10. Luati în considerare împartirea masinii cu colegii în drum spre serviciu. Veti contribui la reducerea aglomeratiei traficului si a consumului de carburant.