600 euro/familie – pentru reabilitarea termica a apartamentului

*Aceşti bani reprezintă partea proprietarului, adică 20% din costul total

*”Pierderea prin pereţi, geamuri, uşi este imensă la noi, de două-trei ori mai mare ca în Occident”, spune secretarul de stat Andreica.

În baza unor simulări făcute pe blocuri standard, cu patru etaje, specialiştii au stabilit că preţul mediu pentru reabiltarea termică a unui apartament este de 3.200 – 3.500 de euro. Anunţul a fost făcut ieri de secterarul de stat în Ministerul Dezvoltării Ioan Andreica. Astfel, având în vedere modul în care este finanţat programul de reabilitare termică a locuinţelor – 50 la sută de la bugetul de stat, 30 la sută de la bugetul local şi 20 la sută de beneficiar – ar rezulta un cost mediu de circa 600 de euro pentru o familie.

Secretarul de stat a precizat că aceste costuri au fost stabilite în baza unei noi norme de proiectare.

“Am luat în considerare faptul că, în ţările dezvoltate, consumul pe apartament este de 50-60 kWh/metru pătrat, iar în România consumul este de 150-200 şi chiar 245 kWh/metru pătrat. Pierderea prin pereţi, geamuri, uşi este imensă la noi, de două-trei ori mai mare ca în Occident. Atunci am impus o normă de proiectare: consumul să fie sub 100 kWh pe apartament”, a explicat Andreica.

Potrivit acestuia, costurile cu reabilitare termică vor varia, totuşi, în funcţie de zona climatică, de materialele din care este construit blocul, dar şi de structură.

“Temperaturile la Bistriţa, iarna, ajung şi la minus 35 de grade Celsius, iar la Constanţa coboară până la minus 12 grade Celsius. Sunt blocuri cu două apartamente pe un nivel şi altele cu patru. Contează suprafaţa care e în exterior. Preţul pe care îl va plăti fiecare familie va fi calculat de proiectant”, a declarat Andreica.

Programul de reabilitare termică – derulat pe 5-10 ani

“Asociaţiile de locatari se pot răzgândi pe parcurs, chiar dacă şi-au dat iniţial acordul de principiu să contribuie cu 20 la sută. Atunci, primăria, dacă doreşte să nu piardă banii, scoate din program asociaţia respectivă şi introduce alt bloc. Nu este nicio crimă că o asociaţie de proprietari, pentru moment, renunţă şi vede ce se întâmplă în vecini şi reintră apoi în program”, a explicat Ioan Andreica.

Secretraul de stat a spus că programul de reabilitare termică a blocurilor se va întinde pe cinci-zece ani, întrucât sunt circa 85.000 de blocuri în toată ţara – proiectate între 1950 şi 1990 – care au nevoie de reabilitare termică, însemnând peste trei milioane de apartamente.

În ceea ce priveşte demersul unor cetăţeni care şi-au făcut reabilitarea singuri, fără să intre în program, ei riscă să fi făcut lucrări care să nu se încadreze în plafonul de consum energetic stabilit de MDRL, deoarece nu şi-au prins în proiect schimbarea geamurilor sau a uşilor. În cazul lor, certificatul energetic care va fi emis, de anul viitor, s-ar putea să nu arate valorile stabilite prin program, dar acest lucru nu atrage niciun fel de sancţiuni, certificatul nefiind altceva decât un mijloc de informare corectă a celui care cumpără un apartament.

Sursa:www.gandul.ro