Ce este efectul de seră ?

Efectul de sera
Efectul de sera este produs de acele gaze care permit radiatiei solare sa treaca prin atmosfera si sa atinga Pamantul dar capteaza o parte din radiatia infrarosie emisa de suprafata Pamantului si de straturile inferioare ale atmosferei si o reemite în atmosfera. Efectul se numeste efect natural de sera si contribuie la cresterea temperaturii planetei cu aproximativ 330 C fata de temperatura care ar fi înregistrata în absenta gazelor cu efect de sera. Aceasta face posibila viata si existenta organismelor vii în forma în care o cunoastem noi azi.
Gazele cu efect de sera. Cele mai cunoscute gaze cu efect de sera sunt vaporii de apa (H2O). Cantitatea de vapori de apa din atmosfera creste odata cu încalzirea suprafetei pamantului prin intensificarea evapotranspiratiei. Alte gaze cu efect de sera: dioxidul de carbon (CO2), protoxidul de azot (N2O), metanul (CH4), ozonul, halogenofluorcarburile (HCFC), si hidrofluorcarburile (HFC).Intensificarea efectului de sera se datoreaza emisiilor de gaze cu efect de sera eliberate în atmosfera de activitatile antropice. Pe masura ce a crescut populatia planetei, au crescut necesitatile de consum, s-a intensificat procesul de industrializare ceea ce a condus la producerea unor cantitati de gaze cu efect de sera mult mai mari decat cele necesare pentru a mentine echilibrul termic al planetei. Eliminarea acestor gaze prin procese naturale este mult mai înceata decat producerea lor. Astfel ele vor ramane mai mult timp în atmosfera conducand la accentuarea efectului natural de sera. De exemplu, durata de viata a dioxidului de carbon (CO2) în atmosfera se situeaza între 50 si 200 de ani, a metanului (CH4) este de 12 ani iar a protoxidului de azot (N2O) de 114 ani.

   Se apreciază ca 35% din cantitatea totala de emisii eliberate în atmosfera, la nivel mondial, rezulta din activitatea de producere si distributie a energiei. Din cantitatea totala de energie produsa în lume 80% rezulta pe baza arderii combustibililor fosili. Extragerea acestor combustibili produce emisii de CO2 si CH4 iar arderea lor emisii de CO2 si N2O.

    În procesele de ardere carbonul continut de combustibilii fosili se oxideaza si este eliberat în atmosfera sub forma de CO2într-o proportie de 3,67 ori mai mare. Consecintele directe ale intensificarii efectului de sera sunt schimbarile fenomenelor naturale care afecteaza la randul lor evolutia ecosistemelor. Temperatura medie globala a crescut în ultimii 100 de ani cu 0,5 grade. Aceasta a determinat cresterea nivelului marilor cu 20-25 cm. Suprafata marilor si oceanelor este în continua expansiune datorita topirii ghetarilor si a solurilor înghetate din nord.
Cresterea temperaturii planetei se va observa, în primul rand, în intensificare schimbului de apa între pamant, atmosfera si mari si oceane. Cantitatile mari de apa ce se vor evapora vor determina caderi masive de ploi si zapezi care vor produce inundatii, eroziunea solului, stamutari de asezari, disparitia unor specii de plante si animale si adaptarea altora.
  Intensificarea efectului de sera nu va avea aceleasi consecinte pe toata suprafata Pamantului. Regiunile polare vor fi mai afectate decat cele ecuatoriale si cele de coasta mai mult decat cele din suprafața interioara a continentelor