Viitorul Pamantului se decide la Copenhaga

  Mult asteptatul summit al Natiunilor Unite despre incalzirea globala s-a deschis ieri in capitala Danemarcei, Copenhaga. La evenimentul care se va desfasura in urmatoarele doua saptamani, sunt asteptati delegati din 192 de tari, dintre care in jur de 100 de presedinti si prim ministri, iar multi oameni de stiinta catalogheaza acest summit drept cea mai importanta conferinta globala din toate timpurile.

     Prim Ministrul danez Lars Loekke Rasmussen descrie summitul Natiunilor Unite despre incalzirea globala drept “o oportunitate pe care lumea nu o poate rata”, mentionand ca “este nevoie mai mult decat oricand de un angajament comun, puternic si ambitios al statelor lumii in privinta schimbarii climatice”.

     Summitul ONU din Copenhaga urmareste sa inlocuiasca vechiul protocol de la Kyoto (la care o serie de puteri industriale, printre care SUA, au refuzat sa adere), insa nu va fi o misiune usoara adoptarea unei rezolutii comune. Cu toate ca numeroase tari propun reducerea emisiilor de carbon, responsabile de incalzirea globala, nu putini analisti se intreaba daca aceste reduceri vor fi acceptabile pentru o lume aflata in continua si galopanta dezvoltare sau daca vor fi de ajuns pentru a preveni schimbarile climatice periculoase. In acest moment, raspunsurile la cele doua intrebari par a fi « nu » si « poate ». Exista inca o diferenta semnificativa intre ceea ce oamenii de stiinta considera ca este necesar si politicile ecologice adoptate de diversele guverne ale lumii.

     Cu toate acestea, niciodata in cei 17 ani de cand incalzirea globala a ajuns in agenda publica, nu au existat atat de multe tari care sa propuna planuri si solutii pentru stoparea incalzirii globale. Cu alte cuvinte, desi este dificil, in cele doua saptamani ale summit-ului, sunt mari sanse sa se ajunga la un consens global care va fi, oricum, mai bun decat actualul protocol de la Kyoto. Din punctul de vedere al cercetatorilor, insa, acest consens s-ar putea sa nu fie suficient pentru salvgardarea Terrei.

     In luna iulie a acestui an, grupul tarilor puternic industrializate, G8, a adoptat o tinta de mentinere a cresterii temperaturilor globale din perioada pre-industriala pana in prezent de pana la 2 grade Celsius. Numerosi delegati africani, alaturi de reprezentatii statelor insulare, mai mici sustin ca acest prag va avea un impact major cu potential negativ asupra tarilor pe care le reprezinta. In acelasi timp, grupul dominat de China, G77, al tarilor aflate in dezvoltare, au propus un prag cu mult mai greu de atins, de numai 1,5 grade Celsius – in conditiile in care nicio tara puternic industrializata nu a adoptat politici pentru stoparea emisiilor gazelor cu efect de sera pentru a atinge acest obiectiv.

     Intelegerea trebuie facuta printr-un compromis intre statele bogate si industrializate si cele aflate in dezvoltare, considera analistii. In acelasi timp, preocuparea societatii civile vizavi de incalzirea globala a sporit semnificativ in ultimul timp, aproximativ 64% din oamenii din intreaga lume considerand astazi incalzirea globala drept o problema foarte serioasa; cu 20% mai mult fata de 1998, se arata intr-un studiu realizat de Globescan pentru BBC. De altfel, numerosi activisti din intreaga lume, vor organiza o demonstratie de proportii pe 12 decembrie, la Copenhaga, pentru fortarea adoptarii celei mai bune rezolutii posibile.

Sursa: http://www.descopera.ro