Becurile clasice, de domeniul trecutului..

În următorii trei ani, UE va interzice treptat becurile clasice, în favoarea unei noi generaţii de produse eficiente din punct de vedere energetic.

     Conform reglementărilor care intră în vigoare în septembrie, producătorii şi importatorii nu mai pot vinde în UE becuri incandescente cu lumină clară şi cu o putere egală sau mai mare de 100 W. Magazinele pot însă continua să le comercializeze, până la epuizarea stocurilor.

     Interzicerea acestui tip de produs face parte din măsurile de economisire a energiei şi de combatere a schimbărilor climatice. În septembrie 2011 şi 2012, interdicţia va fi extinsă şi la becurile incandescente cu lumină clară de putere mai mică. Becurile cu lumină mată, precum şi cele cu halogen mari consumatoare de energie, vor fi de asemenea scoase treptat de pe piaţă.

     Aceste măsuri vor permite, până în 2020, economii de energie care ar acoperi consumul anual a 11 de milioane de locuinţe. De asemenea, va conduce la o reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 15 de milioane de tone pe an.

     Introduse în urmă cu 130 de ani, becurile incandescente clasice transformă în lumină doar 5-10% din energia pe care o consumă, restul risipindu-se sub formă de căldură. Ele produc cantităţi de deşeuri mult mai mari decât produsele noi printre care se numără becurile fluorescente compacte, becurile halogene ecologice sau diodele luminescente.

     Becurile fluorescente folosesc cu 65-80% mai puţină energie decât cele incandescente, reprezentând în prezent cea mai eficientă alternativă de pe piaţa europeană. Mulţi consumatori ezită însă să le folosească, arătându-se îngrijoraţi de preţul, impactul asupra sănătăţii şi estetica acestora.

     Becurile fluorescente sunt mai scumpe la achiziţie, dar mai avantajoase în final, datorită consumului redus şi duratei de viaţă mult mai mari. UE a estimat că o familie poate economisi cel puţin 50 de euro pe an, folosind becuri economice.

     Comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, crede că, treptat, consumatorii vor trece la utilizarea produselor eficiente energetic. „Ideile excelente nu sunt întotdeauna asimilate rapid”, scria acesta într-un comentariu postat de curând pe blog . Comisarul este de părere că interdicţia va favoriza îmbunătăţirea mijloacelor de iluminat.

     Reglementările se referă doar la sursele de lumină nondirecţionale (care emit lumină în toate direcţiile). Norme similare vor fi adoptate, cel mai probabil în 2010, pentru sursele de lumină direcţionale.

Topics are sorted in terms of its stress essay help for college quiet on the western front He had such a tough time explaining his ideas to me that I wrote teacher-friendly papers for him, based off of what I knew I graduated with a 3.5 in English These cases, still, stopped-up shortstop of offering positive proofread that a legally and factually innocuous soul was executed