Ce inseamna biodiversitatea?

  Comisia Europeană a creat o Campania pentru biodiversitate, campanie care dorește să  arate cât de importantă e si cea mai mică fiinţă în ecosisteme.. Mai jos aveți o mică introducere în ce înseamnă biodiversitatea şi cu ce ne ajută pe noi

Ce înseamnă biodiversitatea?

 Prin ce suntem noi, oamenii, legaţi de ea? Biodiversitatea este natura în toate formele sale, constituită din toate organismele vii. Ea reuneşte toate ecosistemele, cu toate plantele, animalele şi microorganismele care le populează, dar  şi genele acestor specii şi legăturile dintre ele. Biodiversitatea este fundamentală vieţii. Este zumzetul unei albine în jurul unei flori. Sunt tumbele pe care le fac broaştele în apă. Sunt tunelurile săpate de râme în sol. Şi mai eşti tu, care priveşri toate acestea într-o plimbare prin luncă.

Unii oameni consideră că grija faţă de natură este un lux: conservarea speciilor este un lucru de dorit şi ne întristează gândul de a le pierde…dar merită să plătim acest preţ dacă astfel ne putem proteja locurile de muncă şi sporii veniturile. Realtatea este însă cu totul alta. Dacă pierdem biodiversitatea, acest lucru nu va ajuta dezvoltarea economică. Din contră, îl va submina.

 Cum ne ajută biodiversitatea să supraviețuim?

 Biodiversitatea ne ajută în nenumărate feluri, pe care noi nici nu le sesizăm măcar. Ea ne oferă hrană, medicamente şi îmbrăcăminte. Priviţi câte lucruri face natura gratuit! Insectele ne polenizează culturile. Solurile şi rădăcinile copacillor ne purifică apa. Mucegaiul şi insectele ne descompun deşeurile, iar copacii curăţă aerul pe care noi îl poluăm. Înlocuiea serviciilor de acest fel ar costa enorm. În plus, există lucruri pe care nu le putem obţine nici măcar cu bani: frumuseţea naturii, reflecţiile pe care le inspiră ea…

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le face natura pentru a permite viaţa pe pământ. Se pare însă că noi nu observăm aceste lucruri atât de simple şi rareori preţuim aceste servicii de susţinere a vieţii – până când constatăm că le-am pierdut. Indiferenţa aceasta a avut deja câteva consecinţe catastrofice, cu implicaţii uriaşe pentru universul natural şi pentru propriul nostru viitor. Deşi ecosistemele au, în general, o mare capacitate de a-şi reveni, dacă le forţăm dincolo de punctul critic, ele se pot prăbuşi, încetând să mai funcţioneze aşa cum ne aşteptăm. De fiecare dată când distrugem un element al biodiversităţii, mai facem un pas mic spre punctul critic. Şi pentru că nu putem şti cu exactitate care ar putea fi acel punct, oare n-ar fi mai cuminte să ne asigurăm că activităţile noastre sunt durabile, conservând sănătatea şi integritatea sistemului natural?

Dacă ceea ce aţi citit mai sus va captat interesul şi doriţi să ajutaţi la păstrarea biodiversităţii, găsiţi mai multe informaţii pe http://contamuniipealtii.eu