Tehnologiile vizând producerea energiei eoliene şi captarea şi stocarea CO2, printre principalele beneficiare ale finanțării suplimentare destinate tehnologiilor ecologice.
Conform ultimelor estimări ale UE, dezvoltarea energiei ecologice în Europa necesită încă 50 de miliarde de euro în următorii 10 ani – de aproape 3 ori mai mult decât sumele alocate în prezent.
Comisia propune, în cadrul unui plan de alocare a fondurilor , ca în următorul deceniu să se investească 16 miliarde de euro în producţia de energie solară, 13 miliarde pentru captarea şi stocarea CO2, 7 miliarde pentru energia nucleară şi 6 miliarde pentru cea eoliană.
Mărirea investiţiilor în tehnologiile ecologice va accelera tranziţia către o economie cu emisii scăzute de CO2 – etapă esenţială pentru combaterea schimbărilor climatice şi pentru reducerea dependenţei UE faţă de petrolul şi gazele naturale din import.
Deşi valoarea pare mare, mai ales în contextul în care economia de-abia iese din criză, experţii declară că investiţiile vor aduce profit. Piaţa pentru aceste tehnologii este în plină expansiune şi oferă ţărilor pioniere șansa unor câștiguri considerabile – nu doar în plan financiar, ci şi prin generarea a milioane de locuri de muncă.
„Creșterea investițiilor inteligente în cercetare este o oportunitate de a identifica noi surse de creștere, de a „ecologiza” economiile noastre şi de a asigura competitivitatea Uniunii Europene în momentul ieşirii din criză”, a declarat Janez Potočnik, comisar european pentru ştiinţă şi cercetare.
Planul subliniază angajamentul UE de a combate schimbările climatice, în perioada care precede Conferinţa ONU care va avea loc în decembrie la Copenhaga. Scopul acesteia este de a obţine un nou angajament internaţional, mai ambiţios, vizând limitarea încălzirii globale. Tratatul actual (Protocolul de la Kyoto) expiră la sfârşitul anului 2012.
În prezent, UE cheltuie aproape 3 miliarde de euro pe an pentru cercetarea în domeniul energiei ecologice. Planul propune mărirea acestei sume la 8 miliarde pe an, ceea ce înseamnă o investiţie suplimentară de 50 de miliarde pentru următorul deceniu. Banii ar urma să provină din diverse surse: sectorul industrial şi bancar, investitori privaţi, guverne. Se propune, în faza iniţială, implementarea unei generaţii de tehnologii ecologice în circa 24 de oraşe europene.
Combustibilii fosili (petrol, gaze naturale, cărbuni) produc până la 80% din energia utilizată în UE. Peste 50% din resursele energetice provin din țari terțe.
Sursa: http://ec.europa.eu/news/energy/archives_ro.htm?Page=1