Programul Acoperiş Solar: Energie solară pentru grădiniţa germano-română

Hannover, 01 iunie 2010

AS Solar GmbH dotează Gradiniţa Evanghelică din Sighişoara, cu un sistem fotovoltaic şi un sistem solar termic. Sistemele solare vor fi construite în cadrul programului “dena- Acoperişuri solare pe pieţele externe” al Agenţiei Germane pentru Energie SRL Deutschen Energie-Agentur GmbH (dena). Acest program sprijină companii din industria de energie solară în cadrul Iniţiativei de Export a Energiilor Regenerabile a Ministerului Federal al Economiei şi Tehnologiei pentru accesul pe pieţele străine. Sistemul fotovoltaic de 5.52 kW va fi instalat împreună ca un sistem USV (sursă de alimentare continuă) şi va asigura atât conectarea la reţea, cât şi funcţionarea insulară. Astfel grădiniţa va beneficia de energie electrică ecologică. În plus, sistemul fotovoltaic va fi unul dintre primele din România, care urmează să obţină un “certificat verde” şi care va fi conectat la reţea. Sistemul solar termic asigură grădiniţei apă caldă, care este încălzită cu ajutorul energiei solare. Pentru viitor, este planificat un sprijin pentru obţinerea de căldură cu zero emisii. Construirea ambelor sisteme va fi realizată până la data de 31 August 2010.

“Realizarea unei Staţii Fotovoltaice în România, certificată şi conectată la reţeaua naţională, este un proiect de pionierat absolut”, a declarat Thomas Rust, director al AS Solar GmbH. “Prin aceasta dorim să sensibilizăm piaţa romanească pentru produsele germane fotovoltaice şi să sprijinim clienţii, cu know-how-ul necesar pentru a aplica pentru “Certificate Verzi”.

Piața energiei solare din România:

În România, fotovoltaica este încă puţin răspândită. Cu toate acestea, ţara dispune de un mare potenţial. Valorile radiaţiilor sunt comparabile cu Italia şi Spania. Subvenţiile de stat şi fondurile UE fac achiziţionarea de tehnologie solară deosebit de atragătoare. De exemplu, pentru instalaţii termice solare până la 50% din costurile aferente sunt finanţate prin fonduri structurale. Din 2008, sistemele fotovoltaice sunt finanţate prin aşa-numitele “certificate verzi”. Prin urmare, acestea sunt o investiţie atrăgătoare în domeniul energiei regenerabile.

Crearea de rețele active în cadrul programului dena – Acoperișuri Solare:

AS Solar GmbH nu acţionează doar ca un en-grosist de produse solare, ci şi ca un mediator de cunoştinţe despre tehnologia solară. În nou înfiinţata “Academie AS Solar din Ungaria şi România” instalatorii şi meşterii pot să se familiarizeze, în mod practic, cu tehnologiile solare. Ca parte a programului “Acoperişuri solare”, se oferă cursurile: “Bazele fotovoltaicii”, “Seminar de bază în domeniul energiei termice solare” şi “Instalarea şi punerea în funcţiune a sistemelor de încălzire solară”. “Cu aceste seminarii, dorim să împărtăşim experienţa noastră tehnică şi să câştigăm noi clienţi pentru produsele noastre” a declarat Thomas Rust.

AS Solar GmbH:

AS Solar GmbH este o companie internaţională de vânzare en-gros a produselor solare. Din sediul central al diverselor firme specializate sunt comercializate la nivel mondial: sisteme fotovoltaice, sisteme termice solare şi sisteme pentru peleţi către ingineri proiectanţi, meşteri şi instalatori. În plus, se oferă sisteme la cheie, care sunt planificate de companie şi puse în aplicare la faţa locului. Expertiza AS constă în proiecte cu o capacitate de până la 2 MW. Ca şi producător al AS Control, AS Solar GmbH oferă un sistem de monitorizare, care nu ţine cont de producător, “Made in Germany”, care oferă conexiuni de până la 100 de invertoare.

Despre Agenția Germană pentru Energie GmbH (dena):

  Agenţia Germană pentru Energie GmbH (dena) este centrul de competenţă pentru eficienţă energetică şi energii regenerabile. În centrul activităţii lor este dezvoltarea unor sisteme energetice durabile. Scopul dena este, ca energia să fie produsă şi utlizată cât mai eficient, în siguranţă, la un preţ accesibil şi ţinând cont de protecţia climei, la nivel naţional şi internaţional. Prin urmare, dena cooperează cu actori politici, economi şi cu comunităţile. Acţionarii dena sunt Republica Federală Germania, Grupul bancar KfW, Alianţa SE, Deutsche Bank AG şi DZ Bank AG. www.dena.de 

Despre programul dena – Acoperișuri Solare pentru dezvoltarea piețelor externe:

Prin programul “dena – Acoperişuri Solare pentru dezvoltarea pieţelor externe”, demarat în anul 2004, Agenţia Germană pentru Energie GmbH (dena) sprijină companii germane de produse solare pentru a dezvolta pieţe externe. În ţările desemnate ca şi grup ţintă sunt instalate sisteme termice şi de răcire fotovoltaice în şcolile germane sau instituţiile naţionale, care beneficiază ulterior de consultanţă prin activităţi de PR, marketing şi educaţiei. Aceste activităţi beneficiază de susţinerea Ministerului Federal al Economiei şi Tehnologiei (BMWi) în cadrul programului “Energia regenerabilă – Export de Iniţiativă” prin care se promovează “Proiectele pilot”, care au ca scop de a demonstra calitatea produselor germane în domeniul energiilor regenerabile şi de a  facilita firmelor participante dezvoltarea durabilă a noi pieţe externe de desfacere. www.exportinitiative.de/solardachprogramm

Despre inițiativa de export a energiilor regenerabile

Prin iniţiativa de export a energiilor regenerabile, Ministerul Federal al Economiei şi Tehnologiei sprijină exportul şi promovarea unor tehnologii germane de energie regenerabilă pentru pieţele externe. Iniţiativa de export susţine întreprinderile germane mici şi mijlocii de a deschide noi pieţe de desfacere în străinătate şi de a se poziţiona cu succes. Iniţiativa de export oferă companiilor un pachet amplu de măsuri cu care acestea pot dezvolta rapid, compact şi eficient o nouă piaţa ţintă. www.exportinitiative.bmwi.de