Romania-laudata pentru planul de producere a energiei

 România, lăudată pentru planul de producere a energiei regenerabile..

 Un plan românesc care acordă stimulente duble fermelor eoliene şi altor proiecte de producere a energiei regenerabile a fost salutat de marii investitori din regiune. Pe de altă parte, Rod Christie, preşedinte al GE pentru Europa de Est şi Rusia, avertizează că dificultăţile financiare au pus în pericol unele proiecte până la stagnarea acestora, într-un interviu acordat EurActiv.
La un summit de referinţă din decembrie 2008, liderii europeni au căzut de acord cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020 şi creşterea ponderii energiei regenerabile cu 20% până la aceeaşi data.

Ca parte a aceluiaşi pachet, legiuitorii europeni au convenit stabilirea de obiective naţionale pentru fiecare stat membru UE.

Pentru realizarea obiectivelor, fiecare stat din blocul celor 27 trebuie să mărească ponderea energiei regenerabile cu 5,5% de la nivelul anului 2005. Restul creşterii este calculat în bază produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor.

Proiectele de producere a energiei regenerabile cunosc un avânt în Europa Centrală şi de Est în urma unui acord încheiat în decembrie referitor la „pachetul” legislativ european pentru energie şi schimbări climatice.

Pentru a se trece la economia cu emisii scăzute de carbon, pachetul mandatează fiecare ţara europeană să crească ponderea energiei regenerabile, deschizând calea investiţiilor masive europene în regenerabile.

Pentru investitori ca GE, această reprezintă o oportunitate formidabilă. „Inca mai sesizăm un interes crescând în regenerabile, cel puţin în Europa de Est unde statele membre urmăresc să întrunească obligaţiile europene,” a declarat Rod Christie, preşedinte al General Electric Energy pentru Europa de Est, Rusia şi CSI.

„De exemplu, în România, Polonia sau Bulgaria, activităţile de acest fel cunosc o efervescenta”, a precizat acesta pentru EurActiv.

Christie este entuziast în special în privinţă unui plan de încurajare a investiţiilor în producerea de energie regenerabila în România. „Cred că în momentul de faţă, România are cel mai mare potenţial legislativ pentru regenerabile din Europa”, susţine Christie. „Pana în 2015, certificatul verde este dublu. Deci cei care construiesc acum, pot funcţiona cu dublu stimulent până în 2015”.

„Romanii au învăţat de la toţi ceilalţi. Ei ştiu că au multe de recuperat.”

Epuizarea finanţării

Totuşi, Christie a avertizat că, din cauza crizei economice, unor investitori le este dificil să găsească finanţare, chiar pentru proiecte solide. Referitor la România, el a menţionat: „Proiectele lor a€“ de exemplu fermele eoliene a€“ au cele mai serioase avantaje pe care le-am întâlnit. Dar se duc lupte pentru finanţarea acestor proiecte. Iar asta înseamnă întârzieri sau chiar regrese”.

Din cauza crizei financiare, Christie spune că este important să se găsească soluţii care să continue să încurajeze companiile private să investească în proiecte energetice.

„Trebuie să existe vreo uşă deschisă la BERD sau BEI,” arată Christie, avertizând că „timpul pierdut nu poate fi recuperat”. „Mai exista şi un echilibru în ceea ce priveşte capacitatea unei ţări la un anumit moment”.

Iar interesul GE nu se îndreaptă numai către România. De exemplu, Polonia are un uriaş potenţial eolian, dar reglementările guvernamentale nu sunt întotdeauna încurajatoare. O altă provocare o constituie definirea legislaţiei şi implementarea politicii. Există în mod clar şi multe schimbări administrative: guvernul polonez se schimbă o data la un an sau un an şi jumatate, iar consecvenţa reprezinta un alt aspect cheie.

Europa răsăriteană reprezintă o „oportunitate uriaşă”

Christie mai arată că există unele provocări specifice Europei Centrale şi de Est atunci când este vorba de mari proiecte de producere a energiei regenerabile.

„Ceea ce doresc să subliniez este că piaţa de acolo este una mică în comparaţie cu cea occidentală. Europa occidentală este puţin diferită, este mai sustenabilă, caracterizată de o mai mică volatilitate”.

„Provocarile semnificative ale Europei Centrale şi de Est constau într-o mai mare flexibilitate, asemănătoare celei din ţările Europei occidentale”. Mai întâi, arată el, operatorii de reţea trebuie să înţeleagă cum să administreze energia primită de la mai multe surse. „Am petrecut mult timp dezvoltând tehnologia de control eolian, care permite un mai mare control al dinamicii reţelei prin fermele noastre eoliene”.

Christie adaugă că aspectul pozitiv al regiunii constă în faptul că lucrurile se mişcă uneori mult mai rapid decât în Occident: „Pentru noi este interesant de constatat că există multe oportunităţi pentru tehnologii de ultima oră în ţările Europei de est. De exemplu, când m-am mutat în regiune, aveam o conexiune mai bună la internet decât în Marea Britanie, întrucât vechea infrastructura fusese amortizată. Beneficiul constă în posibilitatea de evoluţie directă spre ceea ce reprezintă astăzi vârful de lance”.

Reţele inteligente

Unul dintre exemplele menţionate de el sunt aşa-numitele „retele inteligente” care preiau fluxul de electricitate din mai multe direcţii şi permit integrarea energiilor regenerabile pe scară mică.

„Retelele inteligenţe vor fi foarte importante din punctul de vedere al capacităţii de integrare a energiei regenerabile”, precizează Christie. „La fel şi pentru capacitatea de administrare a generării distribuite de la o multitudine de centrale de mică capacitate”.

Reţelele inteligenţe sunt interesante nu numai din punct de vedere al regenerabilelor, spune Christie. Ele mai oferă o modalitate mai bună de control a facturilor casnice de electricitate graţie dispozitivelor individuale de contorizare.

Iar din acest punct de vedere, el crede că America deschide calea. „O parte a programului de stimulare economică a lui Obama include un program de împrumut prin care se obţine o finanţare avantajoasă pentru contorizare în vederea acoperirii investiţiei iniţiale în echipament nou. Dar în ultima instanţă, acest program le va permite să economisească mai mult întrucât    judicios electricitatea.  poate  ceva acolo unde politicile vin cu programe similare de accelerare a dezvoltării respectivei tehnologii  Europa”.

Mai mult, el spune că tehnologiile deja există acolo. „Totul nu se reduce numai la modificarea liniilor de electricitate. Este vorba mai mult de instrumentaţia din reţea şi automatizarea reţelei mai mult decât firele propriu-zise.
Problemele ţin acum de alt domeniu decât tehnologia. „Dacă se investeşte subsţantial în reţea, unul din lucrurile în mod cert benefice pentru Europa centrală şi de est rămâne trecerea la contorizare.”

Sursa: www.euractiv.ro