România, printre liderii de pe piaţa energiei „verzi“

Tot mai multe persoane vor lucra în domeniul energiei regenerabile până în 2020, mai ales în statele care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 şi în 2007.    Îndeplinirea obiectivului care prevede ca 20% din energia blocului comunitar să provină din surse regenerabile până în 2020 va crea peste 400.000 de noi locuri de muncă.

Un studiu făcut de Comisia Europeană arată că respectarea ţintei Uniunii Europene privind energia obţinută din surse regenerabile – eoliană, solară, hidro, biomasă – va duce la crearea a 410.000 de noi locuri de muncă, ridicând numărul total al slujbelor în acest sector la 2,8 milioane.

Totodată, creşterea ponderii energiei „verzi“ până la 20% din producţia totală va genera un plus de 0,24% în Produsul Intern Brut la nivel comunitar.

Fără a oferi cifre exacte pentru fiecare stat european în parte, studiul arată că ţările în care energia „verde“ ar putea aduce cele mai multe locuri de muncă sunt cele care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 şi în 2007.

2,8 milioane de oameni vor lucra în sectorul energiei „verzi“ până în 2020.

În acelaşi timp, un raport realizat recent de KPMG privind fuziunile şi achiziţiile din domeniul energiei „verzi“ demonstrează că investiţiile în acest domeniu sunt direct condiţionate de politicile guvernelor şi, implicit, de susţinerea financiară pe care o oferă.

Astfel, 63% din membrii executivi care activează la nivel global în sectorul energiilor regenerabile declară că aşteaptă o creştere a subvenţiilor din partea guvernelor.

Din acest motiv, peste 40% din cei intervievaţi spun că Statele Unite ale Americii reprezintă ţara către care sunt interesaţi să-şi orienteze investiţiile, datorită subvenţiilor generoase promise de Barack Obama.

Critici europene

Din acest punct de vedere, România primeşte critici din partea oficialilor europeni. Preşedintele Asociaţiei Europene a Energiei Eoliene, Arthouros Zervos, spune că România nu a făcut „mare lucru“ în sensul unor politici energetice eficiente.

„Trebuie să existe voinţă politică din partea Guvernului şi a administraţiei. Dacă există voinţă politică, lucrurile pot decurge mai bine decât ne aşteptăm. Însă ştiţi cum sunt politicienii…“, a declarat Arthouros Zervos, citat de Green Report.

Sursa:http://www.adevarul.ro