Ce este Termoviziunea?– Termoviziunea sau vizualizarea în infraroşu (IR) este o tehnică prin care o cameră (sau scaner) detectează şi afişează o hartă a intensităţii radiaţiei pe un domeniu din spectrul electromagnetic. Termenul TERMOVIZIUNE defineşte imaginea obţinută de camera termică şi se utilizează în special în aplicaţiile militare sau de supraveghere civilă, în timp ce TERMOGRAFIA implică şi măsurarea de temperatură, în aplicaţii industriale sau ştiinţifice.
Este cunoscut faptul că orice corp cu temperatura peste 0 Kelvin emite radiaţie electromagnetică. Substanţe pe care le considerăm reci şi foarte reci: azotul lichid, gheaţa şi zăpada emit şi ele în infraroşu. Intensitatea acestei radiaţii variază în funcţie de temperatura obiectului şi de capacitatea acestuia de a emite energie.
Infraroşul ocupă o porţiune largă în cadrul spectrului electromagnetic, de la 0,8µm (micrometri) până la 200µm, însă numai o mică parte este utilizabilă de echipamentele de măsurare şi vizualizare IR. Pentru termoviziune (termografie) prezintă interes numai domeniul cuprins între 0,8µm şi 15 µm. Practic, funcţie de producător, sunt recunoscute 3 (sau 2) subdomenii:
– Unde scurte (SW – ShortWaves) sau Apropiat infraroşu (NIR – NearInfrared)0,8 … 1,5µm
– Unde medii (MW – MidWaves) 2 … 5µm
– Unde lungi (LW – LongWaves) 7 … 15µm
Responsabilă pentru aceste delimitări pe subdomenii (numite şi ferestre) este atmosfera. Evident transmisia depinde de distanţa între obiectul scanat şi camera în infraroşu, dar şi de compoziţia atmosferei, dioxidul de carbon şi vaporii de apă fiind cei mai importanţi factori ce afectează radiaţia.
Termoviziunea este singura metodă de investigaţie rapidă şi eficientă ce vă poate oferi informaţii complete asupra stării izolaţiei termice a unei clădiri şi nu numai. Cu ajutorul unui echipament termografic se pot pune în evidenţă si defecte constructive, infiltratii de apa sau aer, vizualizarea modului de funcţionare a instalaţiilor termice şi a traseelor prin pereţi şi pardoseală, corectitudinea executării şi a montării tâmplăriilor la ferestre, identificarea punţilor termice şi multe altele.
Camera în Infraroşu – O cameră în infraroşu converteşte radiaţia infraroşie, invizibilă pentru ochi, în imagine vizibilă. Această conversie este realizată de către senzorul IR.
Camera de termoviziune nu măsoară TEMPERATURA ci RADIAȚIA emisă de către suprafața obiectului măsurat; această cantitate de radiație depinde în primul rând de temperatura obiectului dar şi de proprietatea acestuia de a emite radiaţie funcţie de tipul materialului şi calitatea suprafeței. Această proprietate se numește emisivitate. Toate valorile de emisivitate se găsesc între 0,0 si 1,0. Ca şi exemplu, emisivitatea unui corp negru este 1,0.
În cadrul Agenției pentru Managementul Energiei Sighișoara se utilizează o cameră de termoviziune de tipul FLUKE TiR1, special calibrată pentru domeniul construcțiilor.
Ce ne dorim?
– Agenţia pentru Managementul Energiei Sighișoara îşi propune să vină în ajutorul populaţiei municipiului, persoane fizice sau juridice, prin realizarea de inspecții termografice ale clădirilor. Va fi emis un raport al acestei inspecții cu fotografii în infraroșu din care se poate vedea unde ar trebui făcute corecțiile la izolația clădirii.
În imaginea de mai jos, dispozitivul FLUKE arată izolația lipsă, ceea ce contribuie foarte mult la pierderea de căldură. Cei care doresc o astfel de inspecție termografică sunt rugați să completeze formularul de comandă aflat la adresa de web:
Pentru cei care nu au acces la internet se poate completa același formular la sediul Agenției, aflat în Strada Hermann Oberth, numărul 15. Un reprezentant al Agenției pentru Managementul Energiei Sighișoara va lua legătura cu dumneavoastră pentru a fi stabilită data efectuării inspecției termografice.